0

З астраховки на промоция за ученици пуснаха по случай началото на учебната година. Сред най-изгодните предложения са полици за по 2 лв. за 12 месеца, които включват обезщетения до 1000 лв., разказаха пред „Телеграф“ застрахователни агенти.

Оферти

Офертите за полици за ученици започват от 2 лв. на промоция, като обикновено вървят по 2,50 лв., ако детето е до 14 години, и 3 лв., ако ги е навършило. Допълнително се плаща и 2% данък, уточниха от една от застрахователните компании у нас. В тези случаи обезщетението е до 1000 лв. и покрива медицински разноски при злополука, ако детето не може да ходи на училище повече от 2 седмици заради заболяване и др. Влизат и разходите за лекарства. Ако искате обезщетението да е до 30 000 лв., тогава годишната такса, която трябва да платите, е 75 лв.

Условия

Компаниите имат различни условия за ученическите застраховки. Някои от тях имат лимит на сумата за обезщетение до 5000 лв. При други достига и до 30 000 лв. Сред условията на други фирми е да се сключат полици за определен брой ученици. „Обадих се да застраховам двете ми деца, които са на 10 и 12 години, и ми казаха, че не може. Полици за учащи се сключвали само при минимум петима“, разказа Наталия Стаменова от София, която искала да застрахова малчуганите си. Други фирми предлагат специални промоции при по-голям брой сключени полици. Сред тях е един учител, който се обезпечава безплатно, при 10 застраховани ученици от същото школо. Много от компаниите работят с частни училища, като се застраховат всички възпитаници от школото. Агенти уточниха, че застраховките важат за цялата година, дори през ваканциите, и няма значение къде се е случила злополуката – дали в двора на училището или на път за вкъщи. Някои компании вече организират и платени консултации за деца за безопасно сърфиране в интернет. Таксата е различна според броя на групата, която ще се обучава, и се дава само при индивидуално запитване.