0

Г орският пожар, който от вчера вилнее в съседна Гърция, вече е на 1,5 км от границата с България.

НЯМА ЛИ КРАЙ: Пламна и Гърция, стихията е стигнала на 2 км от границата ни! (ВИДЕО)

Гръцките екипи не могат да овладеят пламъците. В опитите за потушаването на огъня по южните склонове на планина Славянка са включени 2 хеликоптера и самолет. „През нощта летателните машини не работиха, но тази сутрин отново гасят пожара. Ние действаме превантивно - правим просеки и чистим растителност по граничната бразда със специализирана горска техника.

12 души са високо в планината - два екипа огнеборци от Гоце Делчев и Сандански и горски служители. Засега няма нужда от доброволци, теренът е труднодостъпен, с големи наклони е“, каза тази сутрин за „Телеграф“ инженер Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство – Катунци. С булдозер се правят просеки, където границата минава през пасища и треви.

Пожарът е обхванал не само ниската част на гората в Гърция, но и короните на дървета. Най-близкото населено място е санданското село Голешово. Засега няма място за тревога, но всичко зависи от работата на гръцките огнеборци. От това зависи дали огънят ще премине на българска територия. Оперативен щаб в Благоевград е във връзка с гръцките власти, за да координират действията по потушаването на огнената стихия, ако тя прехвърли граничната бразда.