0

У величение на минималната работна заплата влошава дефицита, коментира служебният министър на финансите Росица Велкова пред народните представители в отговор на въпрос от ПГ на "Български възход".

Правени са разчети за увеличаване на минималната работна заплата - при вариант 760 лева, 800 лева и 860 лева, посочи тя. "По принцип увеличение с 10 лева на минималната работна заплата влошава дефицита от 50 млн. лева", коментира Велкова. Причината е, обясни тя, че разходите, които следва да извърши бюджетът, са в по-голям размер от приходите, които ще генерира бюджетът от увеличаване на минималната работна заплата, тъй като има разходи, които са обвързани с размера на минималната работна заплата. Правени са разчети, имаме ги в три варианта, по принцип не е трудно да се направят разчети и в четвърти, и в пети вариант, но това влошава дефицита, допълни тя.
 
Във връзка с политиката, която приема федералният резерв и Европейската централна банка за покачване на лихвите, която най-вероятно ще продължи, повечето от държавите в ЕС и в еврозоната предприемат действия за намаляване на дефицита по бюджетите си, т.е. затягат фискалната политика, посочи служебният финансов министър в отговор на въпрос на "Демократична България". Дългосрочно едно редовно правителство с парламентарно мнозинство би следвало да види как може да се оптимизират разходите, за да може да приведе дефицитите в по-ниски нива и да се предприеме консолидация, тъй като финансирането на дълговите пазари ще бъде скъпо и трудно, допълни тя.

В отговор на въпрос на "Български възход" Росица Велкова обясни, че компенсациите за високите цени на енергоносителите ще бъдат изплащани от фонда "Сигурност на енергийната система", така че не влияят на дефицита, тъй като приходът покрива разхода.