0

П острадали от наводнението в Карловско блокираха Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре”, информират NOVANews и NOVA.

Причината за бунта е недостатъчното и забавено финансиране на инфраструктурни проекти в засегнатите от бедствието села.

Жителите на пострадалите от потопа карловски села блокираха движението с  жива верига. Автомобили се пропускаха през интервал от 15 минути, за да не се образуват тапи и да се изнервят шофьорите.

"Искаме асфалт, улици, мостове, почистени реки и укрепени диги", се четеше на плакатите, които протестиращите носеха. От два месеца строителните фирми, които възстановяват инфраструктурата в селата са спрели работа поради липса на финансиране. 

Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново понесоха най-сериозните щети след водното бедствие преди близо две години. Над 75 милиона лева трябваше да бъдат отпуснати за възстановяване на инфраструктурата. Досега Община Карлово обаче е получила едва 17 милиона, които са недостатъчни, за да бъдат завършени възстановителните дейности.

„За година и половина сме получили 20 процента от необходимите средства за пълно възстановяване на инфраструктурата. Минахме през тежките процедури на избор на проектанти, проектиране,съгласуване, разрешение за строеж, избор на изпълнители, договор. Започнахме работа, но не може да работим без пари. Гневни сме. Информирал съм всички премиери до сега какво сме свършили, подробни доклади, отчети. Първоначалната оценка, одобрена от МС през 2022 г. е 75 милиона лева. Досега са ни отпуснати 17 милиона. За да приключим ремонта мостовете, речните корита и пътните артерии са ни необходими 38 милиона и 520 лева”, обясни в ефира на „Здравей, България” кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

Мястото, от което реката излезе и наводни Каравелово през 2022 година все още не е почистено. То е над селото в планината и попада в горски фонд – територия, която по закон е забранена за тежките машини на Общината. В село Богдан строителните фирми са укрепили само 2/3 от коритото на реката. Поставили част от отводнителните тръби и положили основите на четири моста. Преди два месеца изоставили всичко и си тръгнали, заради липса на плащане.

„Много малко семейство продължават да обитават фургони, върнаха се в собствените си имоти. Улиците обаче са в окаяно състояние. При дъжд отново има риск да се повтори бедствието от преди две години”, поясни кметът на село Богдан Христо Иванов.

„След 2 години не е нормално селото да продължава да е в такъв вид”, категоричен е кметът на Каравелово Лило Лешев.

Кметът на Карлово заяви, че дават 20-дневен срок на Междуведомствената комисия да се събере, в противен случай от 20 юни обявяват безсрочни протести.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма как да бъдат отпуснати 38 милиона лева. Кметът на Карлово каза, че е изпратил доклад с отчет до премиера още в края на април тази година.