0

Ц ентър за лечение на зависими и насилници отваря врати на 1 септември. Той ще се намира на 20 км от Перник. „От 10-15 години обмислям тази идея. Всички центрове се грижат за зависимите само докато те са на лечение. След това няма никаква продължаваща грижа“, каза за „Телеграф“ създателят  на „Отново „Аз“ Мина Варсано - Варийска.

Терапевтът коментира, че у нас всички насочват вниманието си към жертвите, а не към насилниците, които са проблемът в случая. “В държави като Полша например се започва работа с причинителя на насилието”, посочи тя.

Варийска обясни, че центърът ще работи по модела на психо-социална рехабилитация, а лечението в него ще продължава 2 години. „За първи път в България това проследяване ще е толкова, като ще има работа със социален работник, с психолози и с хора, преминали през всичко това“, разказа тя и подчерта, че това е резидентна програма, в рамките на която пациентите ще получат грижа и терапия - групова и индивидуална на възможно най-ниската цена. „След 6-ия месец хората ще могат да пребивават безплатно, защото ще могат да работят и само ще преспиват в центъра. Ще работим с бюрото по труда, което ще организира курсове по готварство, за шивачки и други, свързани с индивидуалността на хората. Също така ще пишат и книги, а ние с наши средства ще ги издаваме“, разкри още тя.