0

П аметникът на съветската армия да бъде преместен от Княжеската градина, реши днес общинската комисия по образование и култура. При гласуването нямаше против, само ВМРО беше въздържал се, а представителите на БСП преди това демонстративно напуснаха залата.

Докладът с предложението е внесен от "Демократична България" е внесен още преди три години и оттогава чака да бъде допуснат за разглеждане. Подкрепата сега идва от ГЕРБ, след като лидерът на партия на призова съветниците да подкрепят премахването му.

В доклада се предлага кметът на София да поиска от държавата да премести монумента "Паметник на Съветската армия". Той е държавна собственост съгласно Акт за държавна собственост от 1947 г.

Идеята на вносителите е скулптурните композиции да се запазят в музей, а бъдещето на фундамента, висок 37 м, да се реши с архитектурен конкурс за цялото пространство на Княжеската градина, но без паметника.

Днес към това предложение на "Демократична България" бе добавен нов проект за решение, внесен от групата на ГЕРБ-СДС на 6 март. С него, освен направените вече предложения, се уточнява скулптурните композиции да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство и да са на постоянна експозиция там. Също така се изисква от областния управител на София град да предприеме всички фактически и правни действия за преместването на паметника.

Докладът, приет от комисията по образование и култура днес, предстои да се разгледа и от други общински комисии преди да бъде включен в дневния ред на някоя от предстоящите сесии на СОС.