0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски направи първи официален коментар след пристигането си в България. След като проведе среща в Министерския съвет с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, украинският държавен глава заяви, че се радва да посети нашата страна. 

„Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна. Благодаря ти, България, че защитаваш живота на нашите хора. Благодаря на премиера, на вицепремиера, на цялото правителство и на Народното събрание”, посочи Зеленски в коментар на руската инвазия в страната му, цитиран от NOVA.

Държавният глава подчерта, че единството е пътят към мира. „С премиера проведохме съдържателни преговори. Докато продължава агресията на Русия, се договорихме да активизираме сътрудничеството в отбранителния сектор”, допълни той.

Президентът благодари за подкрепата в отбраната, предоставяна от България. „Тя е абсолютно публична. Това е един пакет за защита, а не за настъпление. За да могат родителите да защитят децата си. А не, както в началото на войната, когато хора в руска униформа изнасилваха руски деца пред очите на родителите им”, поясни Зеленски.

Володимир Зеленски се срещна с Николай Денков на
Володимир Зеленски Николай Денков Володимир Зеленски Николай Денков Володимир Зеленски Николай Денков
6

Зеленски обяви, че детайлно е обсъдена отбраната и помощта, която България предоставя на Украйна. „Ще продължим разговора за лечението и рехабилитацията на украински войници в България и за обучението на военно-медицински персонал. Помолих България да вземе участие във възстановяването на Украйна”, добави той.

Президентът завърши изказването си с емоционални думи: „Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент - на загуба на животи, в борбата за живот, че вие сте с нас. Високо оценявам това. Много Ви благодаря! Слава на Украйна!”.

Володимир Зеленски вече е в София (ВИДЕО)

По-рано Зеленски и Денков подписаха в МС съвместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна. Подписан бе и меморандум за разбирателство между министерствата на енергетиката на България и Украйна.

Преди това Зеленски бе посрещнат с овации при влизането му в сградата на Министерския съвет в София. На мястото се бяха събрали и няколко протестиращи срещу визитата му.

Междувременно от Кремъл излязоха с позиция, според която визитата на украинския президент в България показва, че Киев прави всичко по силите си, за да въвлече възможно най-много други страни в конфликта, предаде Ройтерс.