0

Д еца и по-възрастни хора, както и хронично болните са най-уязвимите групи, които могат да станат жертви на жегите. Това коментира Катя Сунгарска, говорител на столичната Спешна помощ, цитирана от БГНЕС.

Само в рамките на няколко часа -  до 15 часа в петък са подадени 16  сигнала за припаднали хора. От Спешна помощ коментираха още, че има много хора, които са пили алкохол, излизат навън, припадат, прилошава им и т.н. Просто това е безотговорно поведение, при положение че от много време поне от една седмица медиите алармират за това, че тези дни ще бъдат много горещо и всеки човек трябва да носи отговорност към здравето и живота си.

Говорителят на Спешна помощ обясни, че има и деца, на които им причернява, и призова родителите да бъдат внимателни, да не извеждат децата си в градинките в най-топлото време, защото и детските организми не издържат и реагират.

На юг

Топлинната вълна Клеон се разпространява скоростно и е причината за рязкото повишаване на температурите в Гърция. Заради жегата турист припадна в Акропола. Археологическият обект въведе график на работното време, като спира работа в 12 часа, а след това отново го отварят за посетители  в 17 ч.

Зоните на Древната агора и Керамейкос, известен като град на мъртвите, ще останат отворени, в които е възможно да се посетят археологическите музеи вътре.

Междувременно и четиригодишно момченце колабира на плаж в Халкидики и е транспортирано в болница „Георгиос Генниматас“ в Солун в тежко състояние. Линейката е откарала момчето от здравния център „Касандра“ в болницата.