0

П ояви се ново сигурно доказателство, че рожденият ден на най-великата пророчица в света на нашето време Ванга е сгрешен.

Нейните близки, както и представители на фондацията ѝ, поддържат тезата, че Вангелия Гущерова се е появила на бял свят на 3 октомври през 1911 г. в българския град Струмица, днес част от Северна Македония.

Това бе вписано и в паспорта ѝ. Документът за църковния ѝ брак, намерен от писателя Димитър Чапкънов, обаче сочи друго.

Никудин

Ванга се венчава за своя избраник Димитър Гущеров в село Никудин, Неврокопска епархия, на 10 май 1942 г. Простата сметка сочи, че ако е родена през есента, то към деня на своята сватба булката би трябвало да е на 31 г. Вехтата църковна книга на храм „Свети пророк Илия“ обаче разкрива друга истина.

В графата с данните на младоженката Пандева (по баща) е записано: „Мома, 32 г.“. Съпругът ѝ бил с петилетка по-млад – на 27 г.

Всичко това налива вода в мелницата на другата версия, разпространявана апокрифно от години, че именитата пророчица е родена през зимата и по-точно на 31 януари. Това обяснява и защо тя казва заветното „да“ в черквата на по-голяма възраст. 

Водолей

В защита на зимния ЧРД на Ванга покойната вече художничка Веска Цицелкова привеждаше както рационални, така и ирационални аргументи. Според нея незрящата ясновидка не е била зодия Везни, а Водолей, защото цял живот е имала силата да върви по трънлив и неутъпкан път. Което можели само представители на този астрознак. 

„С голяма доза сигурност зная, че тя не е родена през октомври на 1911 г., а на 31 януари. Ние с нея си празнувахме заедно рождените дни. Защото аз съм на 30-и, а тя беше ден след мене“, разказваше Цицелкова, която се спомина на достолепните 97 г. От всичко това излиза, че Ванга се е споминала на кръглите 85 г., а не на 84, както пише в световната онлайн енциклопедия Уикипедия. От години там стои сгрешен и рожденият й ден.

Тайна 

Всевиждащата Ванга запазва своята тайна и до последно не казва кога точно е родена, въпреки че със сигурност е знаела, и то ако не от майка си, то от информацията, диктувана й Свише. Нейни приятели подозират, че това е нарочно, защото феноменалната българка се е отличавала с голямо чувство за хумор.

Отделно тя много обичала да се събира с близки за празници и да получава подаръци. А така е имала повод да чества не два, а три рождени дни, споделят петричани.

Това се е случвало на 31 януари, на 3 и на 14 октомври. Последният ден съвпада с Църковния празник на св. Петка, която пророчицата считала за своя закрилница. Именно в нейна чест ясновидката изгражда храм в местността Рупите. Утре той ще бъде посетен от хиляди хора от цялата страна и чужбина, защото се навършват 30 г. от освещаването на църквата през 1994 г.