0

В сички започнати жп проекти имат сходни проблеми и те са свързани с недоброто планиране, както и с изключително тромавите административни процедури преди старта на строителството. 

Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на инспекция на строящи се жп участъци от проекта Елин Пелин – Костенец, част от т.нар. жп магистрала „Тракия“. 

Ускоряване

„Трябва законодателство, което да елиминира дългите процедури за инфраструктурните обекти от стратегическо значение. Затова ще инициирам разговори с ресорните институции за създаването на специален закон за строителство на тези обекти“, каза Гвоздейков. Според него трябва да се търси комплексно решение за проблемите с жп проектите, а не да се действа „на парче” за всеки отделен участък. 

Темпо

Строителството на трасето се бави поради геоложки трудности в района на тунела край Вакарел. Физическият напредък в участъка Вакарел-Ихтиман е едва 20%. В участъка Ихтиман-Костенец работата е в началото си, като вече има строителни разрешения за всички подобекти. Строителите и на трите участъка настояват за индексации заради забавянето на проектите и скока на цените от подписването на договорите досега. Тепърва предстои среща с Министерство на финансите, на която ще се търси разбирателство по финансовите въпроси.