0

Н е са подходящи условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Очаква се влошаване на времето и валежи. Над 1800 метра се е задържала снежна покривка от 2-3 см. Туристическите маршрути са обледени и хлъзгави, във високите части на планините е ветровито.

Няма инциденти през последното денонощие. В планините времето ще бъде динамично, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд облачността ще се увеличава и вплътнява, и в масивите от Западна България ще започнат валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. До вечерта ще завали и на изток. Ще духа умерен и силен вятър от запад-югозапад, но привечер ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра - около 4°, но привечер бързо ще се понижат. През нощта срещу събота в планините от западната половина на страната границата на снеговалежа ще се понижи значително и дъждът ще премине в сняг. Количествата ще са значителни и в комбинация с бурния вятър ще има условия за виелици.