0

К абинковият лифт в курорта Банско ще „загрее” за официалното откриване на сезона в дните около студентския празник. Студентите, които искат да съчетаят купона с карането на ски в красивата Пирин планина, ще имат тази възможност.

Купонът е гарантиран и на 17 декември, ден преди края на световното по футбол, когато е официалното откриване на сезона в най-добрия ни зимен курорт. На тази дата се очаква да бъде открит сезонът и в Пампорово, а в Боровец и Витоша подготвят лифта преди старта.

Легендата на световните ски Мария Хьофъл-Рийш ще даде старт на зимното шоу в Банско, сигурно е, че тук ще е и друга легенда, но на мъжките ски - Марк Жирардели.


А пистите се очаква да са перфектни, след като преди дни в Пирин планина температурата падна под нула градуса по Целзий и машините за технологичен сняг вече работят. Прогнозите сочат и за нови снеговалежи.

Програма

За старта на сезона на Бъндеришка поляна още от сутрешните часове започва записването за игрите "Влез в отбора на шампиона“ и "Ловци на съкровища“. Програмата за официалното откриване на сезона ще продължи от 17,30 часа на площад "Никола Вапцаров“ в Банско с кулинарно представяне и дегустация на традиционни ястия, събрани в "Уникално Банско“. Официалното откриване с гости и ски легенди е от 18 часа, на което се очаква олимпийската и световна шампионка по ски Мария Рийш. Стартът на сезона ще бъде съпроводен и с музика - с фолклорен спектакъл на ансамбъл "Чинари“ и атрактивно огнено шоу.

Механи гостят с чомлек американци, италианците с агнешко

Доволни от старта на сезона ще са и десетките собственици на механи и заведения в Банско. От петък до неделя те се надяват да се радват на добър оборот, тъй като хиляди любители на зимния спорт ще атакуват курорта. А механджиите ще се приготвят подобаващо за наплива от гости. Те ще угодят на всеки вкус и каприз. „Имаме агнешко и телешко, което много хапват италианци и гърци. Австрийците си падат по задушения заек, както и задушените зеленчуци. Американците пък много харесват нашите традиционни ястия - чомлек и капама, предпочитат по-леките меса. Французите искат пилешко със сосове и качествено домашно вино. Балканците ядат нашата кухня, дай им скара на тях”, твърдят механджии. Те разкриват, че всички чужденци много обичат овчето мляко, печени тикви и ябълки, домашни сладка от горски плодове - боровинки, горски ягоди, както и смокини. Турските клиенти залагат на патешките, телешките и пилешките меса. Израелците си падат най-много по агнешкото.