0

С ъюзът артистите в България чества половин век, откакто връчва своите награди.

Статуетките, с които са удостоявани най-заслужилите през годините, както и специален фотоалбум с носителите на "Икар" за изключителен принос, "Икар" за чест и достойнство и носителите на "Икар" за изключителен принос към музиката бяха представени в сряда  вечерта в галерията на Министерството на културата. Сред гостите бяха и част от наградените, информира БНТ.

Ден, в който не само честват своя празник, но и политат на крилете на "Икар" със стауетката и аплодисментите, които получават. Историята, пропита с това вълнение, оживява в албума на Съюза на артистите в България.

"Икар" е красота, но е илюзия. Аз обичам илюзиите, между другото, и мисля, че въпреки всичко имаме нужда от тях", каза Марин Янев, носител на "Икар" за изключителен принос през 2020 г.

И докато отличието за изключителен принос се присъжда от целия Управителен съвет, то кой да бъде удостоен с "Икар" за чест и достойнство решава лично председателят на съюза.

"Театралната чест и достойнство достига до онези творци, които когато излязат на сцената, публиката се залепва за тях и не може без тях. Има много такива актьори в България и ни е много трудно да избираме, разбира се. Мога само да изброя няколко имена - това са Чочо Попйорданов, Коко Азарян, Велко Кънев, Тодор Колев", коментира Христо Мутафчиев, председател на САБ.

Ако се вгледаме по-внимателно във фотографиите, ще открием и онова, по което най-обичаните ни театрали си приличат. В погледа им се чете вълнение, а лицата са озарени от светлина и усмивка.