0

Б елишкото село Бабяк може да се окаже родният Клондайк, тъй като край населеното място има златни залежи.

Преди 6 години канадска компания проучваше терените в местността Бабешка чука, където още от тракийско време има светилище.

Според едно от преданията то е на цар Соломон. Находище на благородния метал беше открито доста преди идването на канадците.

Предполага се, че златната жила е дълга няколко километра, разклонява се не само към близките села Златарица и Гълъбово, но и към якорудското село Бунцево.

Пещери

„Така и не заработиха канадците на терен. Сигурно е, че злато в Бабяшка чука има. Едно време геолози биеха сонди и вадеха ядки, в които ясно се виждаха златни нишки. Това води и доста иманяри насам.

Професор Илиян Бучков наскоро бе по тези места, направи снимки в пещерата Дуйова дупка и твърди, че е видял с очите си златните залежи. Там има още две пещери, чиито входове са затрупани, за да не влязат вътре деца и да стане някоя беля.

.

 .
Фейсбук/Илиян Бучков

В тях някога е имало открити рудници“, разказа вчера за „Телеграф“ кметът на село Бабяк Шемедин Бъсков. Той уточни, че през 60-те и 70-те години на миналия век в този район миньори са добивали различна руда, както и волфрам, но не и злато. Макар че по-старите хора тук си спомнят как са кацали хеликоптери там и не се знае точно какво е качвано в тях.

Рудник

Според учения Бучков обаче съществува златен древнотракийски рудник под връх Бабяшка чука. Там е било едно от основните култови места на войнствените беси.

"Това е един от златните рудници на Соломон. Има още 3-4 наблизо, които са неразпечатани. Рудникът е точно под върха, където пък е храмът на Соломон. Предполагам, че тук е добивано злато допреди 2500-3000 години от племето беси. Има златна руда и бял кварц. Мястото е свято и силно енергийно. Не бива да се разкопава за добив на злато, но може да се превърне в туристическа атракция", твърди от своя страна Бучков.

Проф. Илиян Бучков

 Проф. Илиян Бучков
Фейсбук/Илиян Бучков/portal12

Рудникът е на около 35-40 метра дълбочина, има широко помещение с размери около 3 на 4 м, а след това хоризонтален проход около 270 метра. В рудника спокойно може да влезе човек прав, защото височината е около 1,80 м, а ширината - 2,20 м. Бучков смята, че там е добивано злато по метода с овче руно. Вътре освен златни жили има и бял кварц, който също свети изключително красиво.