0

З а намерени човешки кости и останки от ковчег при изкоп край строеж на пет нови жилищни кооперации в пространството зад Мемориален комплекс "Хан Аспарух" в жилищен квартал "Добротица" в Добрич сигнализираха граждани днес.

На място отишли екипи на полицията и криминалистична лаборатория, които разпоредили строежът да бъде временно спрян, предаде БТА.

Специалистът от отдел "Нова и най-нова история" при Регионален исторически музей - Добрич Живко Марков, който също отишъл на мястото, каза за медиите, че в този район са се намирали старите гробища на град Добрич.

„Когато започва застрояването на квартал „Добротица”, в началото на 70-те години на миналия век, гробовете са преместени на настоящето гробище. Били са уведомени роднините и им е дадено време да преместят костите и надгробните камъни. По всяка вероятност обаче са останали и гробове, които не са преместени. Затова периодично в района излизат кости. Близо до мястото в общ гроб са погребани и разстреляните от Народния съд добричлии”, допълни специалистът. 

Директорът на Общинското предприятие "Обреден дом" Румена Маринова обясни, че има обособено място в гробищния парк, където се съхраняват такива кости на неустановени или незнайни хора.

Костницата е обособена при преместването в новите гробища на града.

Тя поясни, че служители на предприятието имат готовност да участват при събирането на костите и съхранението им в тази костница, но това е възможно само след разпореждане от страна на прокуратура.