0

З наците за велосипеди да важат и за тротинетки, предвижда проект за промени на Наредба № 18 за сигнализация на пътищата с пътни знаци. Знак А20 е един от 11-те нови пътни знака, които трябва да подобрят пътната безопасност в страната. Той сигнализира пътен участък, в който велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство навлизат или пресичат платното за движение. Пътен знак В9 „Забранено за велосипедисти“ пък задължително ще се поставя на пътен участък, до който успоредно или в непосредствена близост е устроена специална алея за велосипеди и тротинетки, съобщават от регионалното министерство.

Проект

Няколко са знаците от група Г, които указват движението по задължителен път само за пешеходци и велосипедисти. Нови пътни табели ще има и в група Д за начало и край на платена зона за паркиране. Въвежда се нов знак – Д17а, за изкуствена неравност, който ще указва точното място на „полегнал полицай“ на платното. Други два знака показват начало и край на споделена зона за движение. Д30 „Паркирай и пътувай“ пък сигнализира местата, в които може да се паркира и да се премине към пътуване с обществен транспорт.

Визия

Залегнали са и промени, които обвързват електронните знаци с променливи съобщения и въвеждат функциите и визуализацията на знаците. Наредбата предвижда промяна във визуализацията на някои информационни табели. Д20 „Платен паркинг“ ще показва начина на плащане и времетраенето, в което паркирането е платено.