0

П разничната звънарка на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е преборила COVID-19 с молитви. Това сподели пред „Телеграф“ самата Неда Диманова.

Тя е в храма от 14 лета, а 46 години работи като медицинска сестра в „Пирогов“. По зла ирония на съдбата обаче пипнала коронавируса не на работното си място, а в кооперацията от съседи. Състоянието на Диманова се влошило и тя прекарала в реанимация 40 дни между живота и смъртта. Споделя, че имала висока температура, а белият й дроб все едно, че го нямало. Въпреки това тя не позволила да я интубират, за да може да си казва молитвите към Бога.

Подписи

„Не позволих моите колеги да ме интубират, на два пъти се подписах за това. Накрая поисках да дойдат, да ме изповядат и причестят, за да мога да си отида като християнин“, разказва с вълнение в гласа столичанката. На 40-ия ден след началото на болестта дошъл протодякон и я причестил. „В този миг буквално получих някакъв хъс да живея, усетих прилив на сили“, категорична е 66-годишната жена, преборила коварната болест. Казва, че през цялото време всички в катедралата са се молили за нейното възстановяване, както отците, така и колегите й в църковния хор, където тя пее.

220 стъпала

Сега всяка събота и неделя и по празници Диманова катери 220-те стъпала до камбанарията. Не крие, че малко се задъхва след прекарания COVID, но пък на слизане дори млад човек трудно би я настигнал. Тя пое диригентската палка на камбаните от Мария Зъбова, която се спомина на Голяма Богородица. Двете се запознали по времето на една репетиция. „Дойдох да пея в хора и седнах до Мария. Тя още тогава ме покани да се кача с нея и да видя камбаните. Още от първи ден се влюбих в тях“, спомня си Неда. В дните, в които някой от помощниците на Мария отсъствал, тя давала на колежката си да се учи на големите камбани. В един момент след 8 години титулярката усетила, че е дошло време да започне да учи и Диманова. „Тя имаше вече ученици, които ревнуваха до известна степен в началото“, разказва с усмивка лъчезарната медсестра, която е и цигуларка.

Песен

Обяснява, че песента на камбаните е създадена от Мария Зъбова по определен звуково-ритмичен модел. Композицията е благословена от Патриаршията и по нея продължават да се водят както тя, така и другите й колеги звънари.

Под купола на храма един човек обаче не стига, защото има общо 12 камбани. Една се бие с педал, а другите с ръце. „Имаме си постоянна публика, която идва и ръкопляска отдолу. Има едно много запалено дете. Идва всеки път в дъжд, студ и в пек. Даже си е направило вкъщи цяла звънарна“, радва се искрено Неда Диманова.