0

З вънчета и песни ще ни спасяват от срещи с мечки, които стават все по-възможни заради нарастващата популация на хищника в родните планини.

Това става ясно от полезни съвети за безопасна горска разходка, които от ръководството на Национален парк „Пирин” дадоха за всички туристи, които ще предприемат преходи в Пирин планина през предстоящия активен сезон. Целта е да се предпазят любителите на красивата природа от неочаквана и нежелана среща с мечка в гората. 

Мерки

За да не се случи това, се препоръчва да се говори високо, не е лошо туристите да пеят любимите си песни, докато са високо в планината. Дори поставянето на звънче на раницата или багажа върши работа. Защото мечката се страхува от човека, а шумът я ориентира къде има хора. По този начин тя избягва тези срещи, много малко вероятно е да се насочи към място, където се говори високо, пее се или се вдига какъвто и да е шум. Много важно е туристите да не изхвърлят хранителни отпадъци в гората, защото това привлича и мечките, и другите диви животни. 

Малшанс

Ако нямате късмет и някъде край вас се появи мечка, то запазете спокойствие, не викайте и не правете резки движения. Оставете раницата си на земята, отстъпете бавно назад и не изпускайте от поглед животното. Но не тичайте и не хвърляйте пиратки, защото това със сигурност ще я провокира да нападне, съветват експертите от НП „Пирин”.