0

С ъветът за електронни медии (СЕМ) избра своя нов председател. С 4 гласа "за" и 1 "против" Соня Момчилова ще оглави медийния регулатор за срок от една година. Ситуацията, в която се извърши изборът е безпрецедентна, тъй като все още не са избрани новите членове на СЕМ. Единственият глас "против" беше на Розита Еленова.

Две бяха възможните имена за нов председател на регулатора - Галина Георгиева и Соня Момчилова. Изборът е само между тях двете, тъй като мандатът на останалите трима членове на СЕМ вече ще е изтекъл другата седмица по това време. На практика предстои следващия месец медийният регулатор да има трима нови членове. Те обаче няма да участват в избора на председател, тъй като той вече е избран, предаде БНТ.

Причината това да се случи е, че мандатът на Бетина Жотева като член на СЕМ ще изтече преди да бъдат избрани новите членове на регулатора. Така се оказва, че тя няма да може да остане като председател.

Розита Еленкова, чийто мандат също изтича, заяви, че бързият избор на нов председател е бил изненада за нея, а също и че при такива обстоятелства е можело да се назначи изпълняващ длъжността председател, за да се даде шанс на новите членове да изберат своя председател и самите те да участват в избора. Новият председател на медийния регулатор заяви, че при идването на новите членове, тя ще подложи на гласуване председателството си, за да могат и те да участват в избора.

По-късно днес в Комисията п култура и медии депутатите ще изслушат номинациите за нови членове на СЕМ.

"Продължаваме промяната" предлагат един от тях да е Симона Велева. Номинацията на "Демократична България" е Пролет Велкова, а от "Възраждане" предлагат Тодор Беленски.

Само две от тези имена ще влязат като членове на СЕМ от парламентарната квота. Президентът също трябва да предложи член на регулатора, но все още не е ясно име. Изборът на новите членове ще се извърши в началото на май.