0

В началото на днешното пленарно заседание беше отхвърлено предложението на "БСП за България" в програмата да бъде включен проектът на левицата за промени в Изборния кодекс (ИК) като втора точка, след бюджета. С него се предвижда възможност за гласуване и с хартиена бюлетина. "За" бяха 115 депутати, 115 - "против" и един се въздържа. Не беше подложено на гласуване идентичното предложение на ГЕРБ-СДС за изменения в ИК.

Оказа се, че гласувалият против депутат е Крум Зарков от левицата. Втори член на ПГ на БСП - Благовест Кирилов - пък отказа да участва в гласуването, за да не "вкарва БСП на една страна с ГЕРБ и ДПС". Малко по-късно самият Зарков потвърди, че гласът е негов, но отказа да коментира решението си.

Решението на Зарков изглежда изненадващо, но на 17 юни във Фейсбук той написа: "Десетки часове съм спорил с ГЕРБ и ДПС по въпроса за хартиената бюлетина и днес ние да внесем тяхната отколешна идея за мен е непонятно. Разбира се, машинното гласуване не е панацея и действително притесни някои гласоподаватели. Но ние трябва като партия да положим усилия да им помогнем да преодолеят това притеснение. Чувам, казват ми, „машината отказа възрастен наш член да гласува“ и аз съм много чувствителен към този аргумент. Но какво като гласува с хартия и гласът му не бъде отразен в крайния протокол, защото е надраскан, сбъркан или бюлетината обявена за невалидна? Нали си спомняме броя на невалидните бюлетини отпреди машините, нали не сме забравили инструктажите как се драска с нокът по хартията и т.н. И да – такива предложения правят партията ни непоследователна, а когато си непоследователен по един въпрос, хората спират да те слушат по други”.