0

А з съм доказал, че никога не бягам от отговорност. Назначил съм три служебни кабинета и те се справиха. Сега въпросът не е в служебния кабинет, а парламентарно представените партии да проявя отговорност и дебатите и вотът да бъдат насочени към решаването на интересите на хората. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Латвия.

"Изобщо преди да говорим за дебатите за гласуване за предсрочен вот, трябва да е ясно, че тук в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и на сегашния парламент и те не могат да избягат от тях", смята държавният глава.

По думите му изборите са краен вариант. "Разбира се, ако продължава блокажът на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежни", обясни Радев.

Президентът уточни, че не може да приеме открити призиви към политическо номадство.

„Хората са гласували по определен начин. Призивите да започне политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика, така че да привлича членове и да задържа своите членове със своята политика, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват”, допълни държавният глава.

И подчерта: „Това не означава, както го тълкуват веднага, ако не си с нас, си срещу нас. Аз не съм с никого. Аз съм за принципа. Много ясни принципи в политиката”.

Радев коментира, че националната рамкова позиция била разработена от МС и подкрепена от НС с декларация. По думите му подхода, който е в момента няма как да работа. Според него трябва МС да актуализира рамковата позиция със свое решение, а НС да я приеме, а не както е сега - обратно. 

Президентът подчерта, че предложенията на френското председателство са най-добрите и най-справедливите до момента.

"От една година се борим двустранните въпроси да се издигнат на ниво ЕС, защото това не са двустранни въпроси или просто спорове за история. Това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС и най-сетне, сред множество дебати, дискусии и срещи, нашите партньори разбраха, че там е място за решаването на тези въпроси", заяви Радев. 

Имаме прогрес - промяната в конституцията на РСМ, каза президентът, но уточни, че никога не сме говорили за малцинство, а за равноправие на макеноднските българи заедно с другите народи, което те заслужават и Копенхагенските критерии го изискват.

"И това е условие, което поставяме като най-силна гаранция. Първо да се промени конституцията като се добавят и впишат българите и едва тогава да започнат преговорите", каза Радев и повтори, че това е задължително, но недостатъчно условие.

Той апелира МС и парламента да се произнесат експертно дали по решаване на всички наши въпроси за културно -историческото наследство, езика на омраза, паметници и т.н. да се произнесат експертно дали двустранният протокол, който трябва да се подпише между България и РСМ отстоява българския интерес.

На въпроса каква ще бъде българската позиция на Съвета на ЕС, след като външна комисия не се свика, Радев каза, подходът в момента не работи. Трябва МС да актуализира националната рамкова позиция, като отрази предложението на френското председателство и едва тогава да я изпрати в парламента и той да я одобри.

"Това е пътят, друго води до блокаж и невъзможност да се вземе решение", каза Радев.