0

О т фондация "За доброто" показват условията в детската болница в София. Те откриват проблема за това в какви условия се лекуват децата на България. Показват един свят на ужасите, а за отговаряне на определени стандарти не може и дума да става.  

Болните деца лежат в стаи с мухъл, ръжда, паяжини, мръсотия и хлебарки, паднала мазилка, разкъртени плочки, мазни мозаечни подове, разбити легла, натъпкани като в казарма, смърдящи общи тоалетни, липсващи чешми и душове, изтърбушено спално бельо, в което кипи живот, липсваща апаратура, неработещо оборудване. Родителите спят на столове или изобщо не спят с дни, за да не се нарани болното им бебе от необезопасеното леглото, което отдавна е за боклука. Бързат да забравят кошмара веднага щом изпишат детето им.

Като целта е да се  промени средата в тези отделения. Днес започват промяната с изложба, в която ще бъдат показани снимки и разказани истории, разкриващи лошите условия в детските отделения.  Организаторите на събитието споделиха, че им е отнело година, за да направят изложбата. 

Първият етап от кампанията за промяна на отделението казват от фондацията, ще приключи с публично събитие след конституирането на новото Народно събрание.