0

О .з. генерал П.Ангелов от София е починалият в събота вечерта и открит от планински спасители под Малък Мечи връх в Рила планина. Около 19:00 часа в звеното на Планинската служба, което се намира в хижа „Македония“ е бил получен сигнал чрез тел.112, че в района на Малък Мечи връх има изпаднал в безсъзнание възрастен мъж. Температурата в района е била -15 градуса.

О.з. генерал П.Ангелов от София е починалият в събота вечерта и открит от планински спасители под Малък Мечи връх в Рила планина. Около 19:00 часа в звеното на Планинската служба, което се намира в хижа „Македония“ е бил получен сигнал чрез тел.112, че в района на Малък Мечи връх има изпаднал в безсъзнание възрастен мъж. Температурата в района е била -15 градуса.

Веднага към мястото се отправил екип планински спасители и доктор. Въпреки бързото достигане до пострадалия с моторната шейна на хижата, докторът само констатирал,че туристът е починал, вероятно от инфаркт.

След като били информирани и дежурните полицаи от Второ РУП в Благоевград още планински спасители и двама роднини на пострадалия с две моторни шейни се отправили от хижа „Македония“ към мястото. За помощ при транспорта се включили с две моторни шейни доброволците от Благоевград - Антон Кокалков и Златан Аврионов .

В 21:30 в събота акцията е приключила и починалият е предаден на екип от ЦСМП- Благоевград. Участие са взели десет планински спасители (седем от отряд Благоевград и трима от други отряди, включително д-р Албена Атанасова, случайно посетили хижа "Македония". Починалият е 80-годишният о.з. генерал П.Ангелов от София. Роднините му твърдят, че той е бил опитен планинар и често през всички сезони е предприемал преходи през планините. В акцията са участвали десет планински спасители (седем от отряда в Благоевград и трима от други отряди).

От ПСС напомнят на всички преминаващи през горна лифтова станция на курорта „Картала“ и билото към хижа „Македония“, че преходът е дълъг, няма добра зимна маркировка и при намалена видимост има опасност от изгубване и попадане в трудна ситуация.

Преходът през билото е само за добре подготвени физически и алпийско оборудвани туристи.