0

„В най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат обезщетени“. Това обяви след заседанието на Министерския съвет министърът на земеделието д-р Иван Иванов по повод вчерашната градушка в Садово.

Държавен фонд „Земеделие“ тази година разполага с 5 млн. лв. по линията за държавна помощ за подкрепа за пострадали от неблагоприятни климатични явления, посочи Иванов. Земеделското министерство има методика за обезщетяване на стопани със 100% пропаднали площи, като на базата на протоколите ще се разработи механизъм да се обезщетят и стопаните, които са претърпели щети в по-малък размер, допълни министърът. 

„Когато има доказано 100% увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80% от разходите  по методика, която работи от години“, посочи д-р Иванов. Днес експерти от ведомството се срещнаха със земеделци от Садово, за да разяснят на място действията, които трябва да предприемат стопаните, за да получат обезщетенията си.

На база подадените заявления започва описването на щетите, увери Николай Маринов, директор на дирекция "Земеделие и регионална политика" в министерството. Той  увери, че във всяко засегнато от градушката населено място ще има представител на земеделското министерство, който да приема заявленията.

Николай Маринов припомни, че всяка година държавата определя бюджет, за да поеме до 65% от стойността на застраховките на земеделска продукция за съответната стопанска година, като за тази година за целта са предвидени 3,5 млн. лв. По думите му земеделските производители имат право и на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство, с годишен бюджет от 100 млн. лв.