0

С келетът на обезглавен мъж беше открит край средновековната църква „Св. св. Петър и Павел” в подножието на крепостта Царевец.

На находката се натъкнал екип археолози, водени от доц. Мирко Робов. Според учения намереният труп е на мъж на възраст към 40 години, погребан по християнски чрез трупополагане. Отрязаната му глава е била поставена на около половин метър от тялото. Според доц. Робов човекът е бил убит по време на Второто българско царство или от ранните векове на османското владичество. В гроба няма открит погребален инвентар, което не позволява да се определи какъв е бил приживе социалният статус на погребания.

Хипотеза

Не е изключено обаче той да е един от избитите от османските турци боляри, отказали да се подчинят на завоевателите и да приемат исляма. Според някои учени отрязаната глава може да говори не за убийство, а за ритуално отсичане, за да се предпази покойникът от вампирясване. Това обаче е по-малко вероятно, тъй като против вампирясване през Средновековието в българските и в европейските земи се е практикувало повече ритуалното пробождане на сърцето или чупене на ръцете и краката. Ако бъде доказано, че откритият скелет е от времето на падането на столицата Търновград под османска власт, това ще е първият намерен скелет на обезглавен болярин.

Разказ

Според разказа на средновековния наш писател Григорий Цамблак, когато Търновград бил обсаден, османците заплашили жителите му с огън и меч, ако не се предадат доброволно. След като след тримесечна обсада градът е превзет, османският управител събрал всички видни търновски боляри и граждани чрез лъжа в един от търновските храмове и там ги избил всички до един. Възможно е този храм да е бил именно църквата „Св. св. Петър и Павел”, а намереният скелет да е на един от убитите столични първенци. Самата църква с манастира към нея е построена през 13-и век при управлението на цар Калоян. След падането на Търновград под османска власт за една година тя става патриаршески храм. Според проф. Николай Овчаров в тази църква патриарх Евтимий е отслужил последната литургия, преди да бъде пратен на заточение в Бачковския манастир.

.

 .