0

К ПКОНПИ изпрати уведомление до Националната агенция по приходите (НАП) за образуване на производство по принудително събиране на вземания от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Исканата сума е 97 877,18 лв. заради решение за установяване на конфликт на интереси, потвърдено по съдебен ред.

Производството пред КПКОНПИ срещу него е започнало по сигнал от орган на съдебната власт за това, че два имота – частна общинска собственост, са продадени на дружество „Старт 2015“ ЕООД с управител и едноличен собственик на капитала счетоводителката на Камбитов с инициали Р.Ш.

В периода 25 септември – 3 октомври 2017 г., за 10 дни, като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Камбитов. Той е провел извънредно Общо събрание на “Старт 2015” ЕООД и е разпределил дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв. от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 - 2016 г. Сумата му е изплатена от Р.Ш., в качеството ѝ на счетоводител на дружеството, по банков път. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на дивидента, Камбитов продава дяловете си.

На 17 септември 2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на “Старт 2015” ЕООД, като новият е “Старт Груп 2020” ООД със съдружници Атанас Камбитов и дъщеря му. По този начин двата закупени през 2016 и 2017 г. имота, преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Като кмет той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице.

Върховните магистрати са приели, че решението на КПКОНПИ е в съответствие с материалния закон и са го оставили в сила, като са отхвърлени жалбите, подадени от Камбитов.

Със свое решение КПКОНПИ установи конфликт на интереси на бившия заместник-кмет на Община Стражица Георги Бянов. Производството срещу него е започнало по сигнал. В хода на проверката е установено, че той е изпълнявал длъжността „кмет“ в периода 01.10.2019 г. - 11.11.2019 г. и е подписал две платежни нареждания в полза на свързано с него лице – неговата съпруга. Тя е работила по граждански договор по Проект „Осигуряване на топъл обяд – 2016-2019“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Вместо да си направи самоотвод и да делегира правомощията си на друг заместник-кмет на Общината, Бянов е разпоредил плащания към съпругата си, с което е извършил действия в частен интерес в полза на свързано с него лице. Наложена му е глоба в размер на 5 000 лв.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицето, посочено по-горе – Георги Бянов, приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила.