0

П редложенията за изменение в Закона за пътищата, с които сгрешена винетка ще може да се коригира, влизат за първо четене в ресорната парламентарна комисия. С други изменения се регламентира плащането при неподадени тол данни от бордовите устройства на превозвачите.

Сгрешена винетка ще може да се коригира – това  предвиждат двата законопроекта, които влизат на първо четене в Комисията по регионална политика на НС във вторник – 5 юли.

Единият е внесен от Министерския съвет, а другият – от "Продължаваме промяната".

Правителственият законопроект предвижда еднократна поправка на до два символа в регистрационния номер, ако са сгрешени при въвеждането на данните при покупката на електронната винетка, като остава в сила възможността за коригиране на категорията и на държавата на регистрация.

От ПП предлагат да се извършва корекция при сгрешена винетка до 3 символа. От политическата сила изтъкват, че сред най-честите грешки при покупката на винетката е изписването на буква О вместо цифра 0 и неизписване на символ от регистрационен номер на автомобила.

В законопроекта се предлага още бърз и справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платени суми за компенсаторни такси при корекция на сгрешени винетки, като се предвижда срокът за възстановяване на сумите да е до 5 работни дни – по банков път или на каса.

В промените в Закона за пътищата, внесени от Министерски съвет, се регламентира и начинът на плащане при неподадени толданни от бордовите устройства или маршрутните карти.

Превозвачите в тези случаи ще избягват директната санкция, като е налице частично неподаване на декларирани толданни в рамките на един календарен ден ще има възможност за плащане на 50 % от максималната толтакса в срок до 7 дни.

При установено пълно неподаване на данни ще се плаща пълният размер на дължимата такса.

И в двата случая доставчикът на услугата за електронно събиране на толтакси ще трябва да уведомява превозвача за неподаване на данни до 5 дни от установяването на нарушението, писа БНР.