Д ва пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици. Това заяви пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков.

Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици. Това заяви пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков.

От думите му стана ясно, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана. Най-притеснителна обаче е ситуацията в Габрово, който вече се намира в тъмночервената зона.

"В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици", обясни министърът. Той уточни, че ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим.

Министът посочи като добър пример за ниска заболеваемост Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици. Той уточни, че от три неща зависи какво ще се случи в училищата- как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани. 

"Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7-ми и 12-ти ще бъдат в училище, подчерта той. По отношение на Габрото, министърът обясни, че въведената ротация има за цел жителите на града да се върнат към червената област и към нормален режим", допълни министърът.

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица.

"При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма. В момента, в който има съмнение за заразено дете, то трябва да бъде изтеглено от другите деца. От там вече се поема от РЗИ и се установява състоянието му", обясни министърът. Според него хората не искат да спазват тежки изисквания.

"Към момента аз съм дълбоко убеден, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно", смята министърът. Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители.

"Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях, каза още министърът. Ректорите и деканите имат много голяма свобода как да действат", допълни проф. Денков.

Образователният министър коментира и кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент. От думите му стана ясно, че това го е изненадало и притеснило.

"Не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ", каза Денков. Той обясни, че има две основни неща, които го притесняват в тази кандидатура.

"Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование. С този акт ще имаме проблеми", смята образователният министър.