0

О гнище на вирусен менингит е установено в детска градина „Вълшебство“ в София. Заради това присъственото обучение в забавачката се преустановява, съобщиха от Столичната община. 

В понеделник служители на Столичната здравна инспекция са взели проби от 31 малчугани и осем души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. 

Изследванията са направени в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Те показват, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

На 30 ноември директорът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите беше предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столична община Тодор Кантарджиев. Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

Днес по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова беше организира онлайн среща на родителите от първата изследвана група с Тодор Кантарджиев, на която те получиха допълнителни разяснения и информация за този тип микроорганизми и начините, по които трябва да действат. При желание на родителите и от другите групи в детската градина, Столична община има готовност да организира и допълнителни срещи.