0

Д епутатите одобриха помощта за скъпия бензин от 25 стотинки на литър. Приходната част беше приета с пълно мнозинство. Увеличава се и таванът на външния дълг до 10,3 млрд.лв. Втори ден продължава работата на Народното събрание по актуализацията на държавния бюджет. Тя трябва да влезе в сила от утре, заради което депутатите удължиха работния си ден до приемане на план-сметката.

Членуващите в Българската петролна и газова асоциация бензиностанции имат готовност да дават отстъпката от 25 стотинки на литър гориво, но това няма да може да стане от утре, съобщават от организацията. Причината е забавянето на актуализацията на бюджета, с която е обвързана тази мярка.

В актуализацията на Държавния бюджет е предвидена отстъпка от 25 стотинки на литър гориво, което определено физическо лице зарежда в лекия си автомобил. Мярката цели да намали тежестта на високите цени на горивата.

Заради забавянето на актуализацията на бюджета обаче в Народното събрание държавната помощ от 25 стотинки няма да се приложи непосредствено от 1 юли тази година, съобщават от Българската петролна и газова асоциация.

От там допълват, че те винаги са работили в рамките на закона и в този случай също ще се съобразят с него, а предвидената държавна помощ ще се предлага три дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в Държавен вестник. Ще бъде обявен и начинът за даване на тази отстъпка.