0

М инистърът на вътрешните работи Бойко Рашков отменя теста на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), който трябва да се проведе на 1 април 2022 г. Това се посочва в писмо на министъра, изпратено до Българската телеграфна агенция.

Във връзка с военните действия в Украйна и международната ситуация, тренировката на 1 април ще бъде отменена, за да не създава паника сред населението, се казва в писмото.

Националната система се тества два пъти годишно - в първия работен ден на април и на октомври, в 11:00 часа, чрез задействане на акустични сигнали.

От Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” предложиха на министъра на вътрешните работи да бъде отменена профилактиката на предупредителните системи за ранно предупреждение, която традиционно се извършва на първи април. Мотивите са войната в Украйна и напрегнатата международна обстановка.

Според говорителят на дирекцията Валентин Кръстев, отмяната цели спокойствие както за украинските бежанци у нас, така и за българите. "При тази ситуация, ако чуят сигнал за опасност, със сигурност при много хора това може да доведе до паника", посочи Кръстев.