0

Н а 16 и 30 април онлайн ще се състоят още две пробни матури по български език и литература за 12-и клас, изцяло съобразени с новия формат на Министерството на образованието и науката. Възможността за учениците да тестват знанията преди реалния изпит предоставят от издателството "Клет България", съобщиха организаторите.
Участниците ще могат да направят изпита в удобно за тях време - онлайн матурата ще е достъпна през целия ден на двете обявени дати. След явяване на изпита, всички ще получат обратна връзка от експерти оценители за цялостното им представяне - на тестовата част, но също на отворените въпроси и на есето или съчинението.

До момента се състояха две пробни онлайн матури - на 2 и 9 април, като много ученици изпробваха знанията си и получиха представа за пропуските си в учебния материал, припомниха организаторите.

"Реалният държавен зрелостен изпит по български език и литература наближава и всички дванадесетокласници трябва да се мобилизират, ако искат да постигнат добри резултати, които да са им полезни след това. Тези пробни матури ще им дадат ценна информация за това в кои области са пропуските им и на кои части от учебния материал трябва да наблегнат. Не по-малко важен е факторът, че с явяването на пробни матури учениците придобиват по-голяма увереност за реалния изпит", коментира проектният ръководител от издателството Бояна Табакова.