Kрадци са проникнали в църквата на Огняновския манастир и са откраднали плащаницата от олтара, икони и друга църковна утвар.

Kрадци са проникнали в църквата на Огняновския манастир и са откраднали плащаницата от олтара, икони и друга църковна утвар.

Това съобщи за „Телеграф медиа“ майка Серафима - игумения на манастира „Свети Симеон Стълпник“. Задигнати са били дори тухли, които възрастната жена събирала за ремонт на обителта. „От полицията обещаха да дойдат и да огледат, но още ги няма никакви“, добави тя.

Проблеми

Въпреки множество публикации в „Телеграф медиа“ светата обител, намираща се край елинпелинското село Огняново, продължава да се намира в бедствено състояние. С помощта на дарители засега е ремонтирана църквата. Но оградата на манастира е символична и затова той е изложен постоянно на кражби и вандалщини. В двора има кладенец, благодарение на който майка Серафима поддържа цветната градина с рози и дори водни лилии, но е принудена да доставя питейна вода и всичко друго със собствена кола. В момента нейният двадесетгодишен „Опел“ е окончателно повреден и снет от движение, затова спешно се нуждае от какъвто и да е лек автомобил, стига да е в изправност.

Нужди

„Който иска да помогне с нещо, е добре дошъл“, зове игуменията, която вече 13 години сама поддържа обителта. За да функционира нормално, манастирът има нужда от една жена, която да продава свещи и да приема богомолците, и един мъж за пазач и градинар. Но поради липсата на нормални условия за живот кандидати няма. Трябват поне две стаички със санитарен възел, за да се съгласи някое възрастно семейство да дойде в манастира и да помага. Имам архитектурен план и бях намерила тухли за грубия строеж, откраднаха и тях.“ Самата игумения Серафима е принудена да живее извън манастира, който е отворен за посетители само в събота.

Празник

Въпреки проблемите и епидемията от коронавируса на 1 септември обителта ще чества своя празник. „Както и другаде, няма да има курбан съгласно нарежданията на Светия синод“, обясни майка Серафима. Ще раздаваме само светена вода и дребни сладки и соленки, опаковани в пликчета.