0

З а броени часове ще отвори врати мега монументът "Чинията" на старопланинския връх Бузлуджа, това ще се случи на 30 май от 10,30 часа, съобщи арх. Дора Иванова, създател на фондация „Проект Бузлуджа“, чиято крайна цел е спасяването на обекта от разрушаване и превръщането му в туристическа дестинация. Повод за отварянето, на иначе обявения за опасен обект, е завършеният монтаж на тежаща близо 8 т метална платформа, която се използва от експертите по консервация на мозайката в центъра на куполното пространство, която се намира на 12 м височина.20 доброволци се включиха в акцията по пренасяне на металните части във вътрешността, работата по консервацията на паното с надпис „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“ ще продължи около седмица.

Паното е с огромен размер, диаметърът му е 8 м и е реализирано по проект на художниците проф. Владислав Паскалев /ученик на Илия Бешков/  и Кънчо Кънев, който от близо 3 десетилетия живее и работи в Хага.

При извършения в началото на май първоначален оглед екипът на д-р Никифор Харалампиев от катедра „Реставрация“ на НХА е установил, че има множество отделящи се тесери както и сериозно разслояване между лепилния слой и циментовата основа.

Позлатата е в изключително деликатно състояние, тя е буквално като крило на пеперуда и това е и причината мозайката да изглежда зелена, а не златна както е в оригинален вид – просто златото е почти изцяло отмито, коментира д-р Харалампиев. За него и колегите му било изненадващо, че  кръгът в центъра е бил направен върху огледална подложка, което създавало ефект на „светене“ подобно на витраж.

В консервацията участват проф. Томас Данцл от  мюнхенския технически университет, доц. Йонас Ротерс от университета по приложни изкуства в Берн, Лаура Тапини от гръцката неправителствена организация „Диадрасис Атнина“ , доц. Стефан Белишки и д-р Никифор Харалампиев от  Национална художествена академия.Всички те бяха привлечени от фондация „Проект Бузлуджа“ за стабилизиране на мозайките от вътрешния и външния кръг на мемориала през миналата година.Тази пролет работата продължава под мотото
 „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа.“,като идеята е монументът да бъде обезопасен и да се отворят безопасни за туристите коридори във вътрешността.Чинията е собственост на държавата, за достъпа до нея отговаря областната администрация в Стара Загора.