П аметник на равноапостолите Константин и Елена, които са закрилници на Пазарджик и в деня им градът празнува, ще бъде издигнат в областния център. За целта бе сформиран Инициативен комитет с председател Хари Харалампиев, шеф на ситипарламента, в който влизат обществени личности от града.

Паметник на равноапостолите Константин и Елена, които са закрилници на Пазарджик и в деня им градът празнува, ще бъде издигнат в областния център. За целта бе сформиран Инициативен комитет с председател Хари Харалампиев, шеф на ситипарламента, в който влизат обществени личности от града.

„До момента ние нямаме достоен монумент, който изобразява пазителите на християнската вяра и ние винаги сме подкрепяли подобни начинания“, заяви кметът Тодор Попов. Той допълни, че неговото лично мнение е  нито един паметник и нито една паметна плоча на територията на града не трябва да се демонтират, защото това е белег за цивилизовано отношение към историята. Хубави или лоши, приемани или отхвърляни, всички, които вече са намерили своето място в градската среда, трябва да бъдат запазени, смята Попов. Паметникът най-вероятно ще се извисява в парка до обновения плувен комплекс „Балона“.

Идеята на инициаторите е паметникът да бъде поставен на постамент, като общата височина на основата и двете фигури на закрилниците да са с височина от 15 до 20 метра. Той ще бъде художествено осветен нощем. Предстои да бъде обявен конкурс за създаването на паметника, както и откриването на банкова сметка за набиране на дарения. Идеята на местната кметска управа е паметникът да бъде открит на празника на града 21 май 2023 г.