0

Н апрежение в пленарната зала още на старта на работния ден на депутатите. В остри сблъсъци влязоха народните представители от опозицията и управляващите още по дневния ред, а след това се прехвърлиха и на орязаните пари по плана за възстановяване. До скандала се стигна, след като парламентът не прие промените в Закона за личната помощ, предложени от "Има такъв народ" (ИТН), да се включат като първа точка за четвъртък в програмата на Народното събрание. Отказът предизвика размяна на реплики между ИТН и "БСП за България".

БТА

БТА

Преди да успеят да наредят програмата за седмицата, народните представители вече бяха на крачка от физическа саморазправа, което принуди председателя на НС Мирослав Иванов да даде почивка. ИТН обвини, че бивш и кандидат-премиер продължават да звънят на техни депутати с оферти за новото мнозинство.

Повод стана въпросът на Тошко Йорданов: "Свиленски кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова е?", след като преди това председателят на ПГ на левицата оспори искането на ИТН в седмичната програма да влезе тяхно предложение по закона за личната помощ и децата с увреждания. По-рано и той, и съпартиецът му Станислав Балабанов заключиха, че по време на протестите на майките на децата с увреждания са "се тръшкали" в тяхна защита", а сега иронизират ИТН защо не били вкарани парите за личната помощ в бюджета. В момента трибуната се използва за политическа пропаганда от БСП заради гузната им съвест, констатира Балабанов.

"Работейки болонки на ПП, от БСП джафкат в обратна посока", установи Йорданов. 

"Лицемерието в този парламент е издигнато на уникално ниво", каза и Тошко Йорданов и даде за пример БСП. Той добави, че е "висша форма на лицемерие" и това, че Кирил Петков и Асен Василев "се скъсват да звънят на хората от ПГ на ИТН". "Да се обаждат на роднините им и да предлагат постове", разкри Йорданов. "И после кой на кого бил орган? Свиленски кой точно орган на тялото на Нинова е?", попита Тошко Йорданов. Това предизвика депутатите на БСП да скочат от местата си и да започне словесна разправия на опасно късо разстояние между Свиленски и Тошко Йорданов, а в този миг призивите на председателя на НС останаха нечути, поради което Мирослав Иванов побърза да даде почивка.

След възобновяване на заседанието шефът на НС наложи наказание "порицание" на председателя на парламентарната група (ПГ) на ИТН Тошко Йорданов за изказването му, което не само съдържа обиди към колеги, но е довело и до безредици в залата. От БСП поискаха по-тежко наказание - "отстраняване от заседанието".

Иван Ченчев ("БСП за България") възрази срещу отправените от Йорданов персонални квалификации и поиска председателят на парламента да овладее залата. Той попита, след като Тошко Йорданов като председател на ПГ на ИТН е проводникът на решенията на техния лидер, какъв е - дясна ръка, лява ръка или кой точно орган на техния лидер.  

Тошко Йорданов отговори, че на Ченчев може да не му харесва неговия език, но говори истината. Може да е малко по-директно, но говоря истината, защото лицемерието в този парламент е издигнато на уникално ниво, каза Йорданов и даде за пример БСП за Закона за личната помощ, при който "едно се говори, друго се върши". Йорданов отбеляза, че лидерите на ПП "се скъсват да звънят на хората от нашата парламентарна група, да се обаждат на роднините им, да им предлагат постове". "Свиленски кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова е", попита в отговор той.