0

В оенна колона от американски танкове "М1 Ейбрамс", други бронирани машини и военни камиони, шокираха жителите на Свиленград. Заради преминаването на военната техника на НАТО от Гърция към полигона в „Ново село“ за около час беше спряно движението на няколко възлови кръстовища в граничния град. А в града тръгнаха всевъзможни слухове и спекулации, заради войната в Украйна.

Според военното ни министерство, в Хасковска област по националната пътна инфраструктура от Гърция към Учебен полигон „Ново село“ в дните 22 и 23-и март ще се придвижва автоколона, с която ще бъдат транспортирани личен състав и военна техника. Придвижването е планирано и очаквано, в него няма нищо извънредно.

Всъщност формирование от Сухопътните войски на САЩ пътува към полигона „Нова село“ за участие в съвместната българо-американска подготовка „Joint Training“. В рамките на същото учение ще има и съвместни тренировки с военни вертолети. Ще се изпълняват полети от Румъния към учебен полигон „Ново село“ и обратно.

Съвместната подготовка се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. учения на Българската армия в страната и чужбина. В „Joint Training“ участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат, допълват от Министерството на отбраната.