0

О т днес започва изплащането на пенсиите за юли. Актуализацията на бюджета, предложена от кабинета „Петков" предвижда повече пари за възрастните хора. Увеличението важи за всички пенсии, като минималната става 467 лв., а максималната - 2000 лв. Още преди дни от НОИ дадоха гаранции, че парите ще стигнат до хората по график и не се очаква забавяне.

В Пловдив още от ранни зори възрастните хора се наредиха пред пощите. Възрастна жена колабира на опашка за пенсии. Директорът на пловдивксия клон на "Български пощи" Диана Ранчева обясни пред Нова телевизия, че хората искат да получат парите си още в първия ден на тяхното изплащане. 

От миналия месец "Български пощи" изплащат пенсиите с електронен пенсионен картон и заедно с пенсиите възрастните могат да плащат битовите си сметки едновременно, обясни Диана Ранчева. Тя призова хората да се съобразят със срока, който е до 20-ти юли, за да не се получават струпвания.

10-те% увеличение пенсионерите определиха като „малко” и „нищо не е”. Според тях те няма да компенсират инфлацията, тъй като парите са „отишли предварително” и главно за храна. 1 млн. 300 хил. възрастни ще поучат пенсиите си по банков път днес. Останалите – в пощенските станции от днес до 20-ти юли по график.