0

"Избори през септември крие рискове, но от друга страна, прекаленото удължаване на процедурата води към изкушения и хазартни управленски решения и кадрови промени. От друга страна самите партии чертаят все по-дебели червени линии по между си  и съставянето на правителство става все по-трудно". Това каза президентът Румен Радев относно връчването на мандатите за съставяне на правителство. 

След връчване на втория мандат, което ще стане в рамките на дни, президентът ще проведе консултации с всички партии, за да реши на коя да даде третия мандат. Ако изборът на партиите е отново предсрочен вот, държавният глава счита за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент.

„Очевидно политическата криза в страната се изостря. Всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата по съставяне на правителство преди края на юли приключва дейността на правителството и парламента”, обясни той