0

Н а 21 януари Православната църква отбелязва паметта на преподобния Максим Изповедник и на свети мъченик Неофит, който е небесният покровител на Негово Светейшество Българския патриaрх и Софийски митрополит Неoфит.

От кабинета на Негово Светейшество съобщават, че патриархът отбелязва деня на небесния си закрилник в молитва и уединение в параклиса „Света великомъченица Марина“, който се намира в двора на Софийската митрополия. В събота Светата литургия в столичния митрополитски катедрален храм „Света Неделя“ ще бъде отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Негово Светейшество отново призовава всички, желаещи да го почетат, да отправят сърдечна молитва към Бога за здраве, благопреуспяване, мир и избавление от пандемията. Той напомня също и за стриктно спазване на установените от здравните власти противоепидемични мерки. Негово Светейшество още веднъж изказва своята благодарност и духовна подкрепа към лекарите, медицинските работници и доброволците, които втора година всекидневно водят битка за запазване на човешкия живот.

Предстоятелят на БПЦ призова в тези дни на изпитания, когато сме свидетели на безгранична болка и страдания, да подпомогнем според възможностите си нашите братя и сестри, които се намират в нужда.

„Телеграф“ напомня, че през последните години в навечерието на рождените си и именни дни Негово Светейшество е отправял призив към вярващите да не му се правят подаръци, а предвидените за това средства да се дават за благотворителност.