0

О бявяването на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата поискаха депутатите от “Демократична България”. 

В декларация от името на парламентарната група Антоанета Цонева призова за тези действия, тъй като думите ѝ, поведението на Митрофанова е в разрез с Виенската конвенция за дипломатически отношения и уронва престижа на България. Освен това тя поиска България да се включи в предоставянето на съдебно-медицинска експертиза на престъпленията на руската армия в Украйна, както и държавата да подкрепи по-сурови санкции срещу Русия. Отново настоя да се изпратят оръжия на Украйна. 

“Множат се свидетелствата за зверствата, извършени от руската армия в Буча и други украински градове. Международната общност е потресена от кадрите на трупове на цивилни граждани по улиците, масови гробове, свидетелствата за изнасилвания и изтезания на невинни.”, посочи Цонева. По нейни думи масовите мародерства от страна на руски военнослужещи и режимът на Путин достигат до мащабите на геноцид. ДБ остро осъди “клането на невинни граждани” и призова България да се включи по-активно в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна.

Пред журналисти темата коментираха от ГЕРБ. Депутатът Христо Гаджев зави, че ако са били все още в управление, са щели отдавна да обявят Митрофанова за персона нон грата. 

Цончо Ганев от "Възраждане" пък зае противоположна позиция. Според него това действие би разрушило дипломацията в момент, в който тя е необходима. Определи искането на ДБ за изпращане на тежко въоръжение на Украйна като "безумие, равносилно на национално предателство". "Съвсем нормално е посланикът на Русия в която и държава, да има по-остро говорене. Не се опитвам никого да защитавам. Не е работа на който и да е посланик да взима отношение спрямо политиката на която и да е държава. Нашите решения в България се взимат от парламента, от МС от президента.", посочи депутатът. Според него "имаме много по-очеизвадни примери, в които друг посланик - на САЩ. е обиколила всички министерства и е била на посещение в българското военно разузнаване". По думите му не е нито уместно, нито подходящо да се влиза в риториката на която и да е друга държава и да се гони посланик. "Ако ДБ държи, бих ги помолил да нарамят колкото може оръжия и лично да заемат позиция на фронта в Украйна.", допълни той. 

На въпрос на "Телеграф" как трябва да действа държавата в ситуацията на военен конфликт, Ганев заяви, че България е трябвало да бъде посредник между двата воюващи народи. Посочи, че даването на оръжия и изгонването на Митрофанова нарушават нашите интереси и може да резултират в санкции в областта на енергетиката.