0

С лужителите на възраст над 60 години или от групи, изложени на по-голям риск от епидемия да не се ангажират за работа с гостите на хотелите и ресторантите. Изискването е записано в указания за работа на местата за настаняване и заведенията за хранене, публикувани на сайта на Министерството на туризма в края на миналата седмица. В документа е записано, че това условие се прилага при възможност. Така служителите над 60 години или хронично болните не е желателно да са на позиции на рецепция, да сервират, да обслужват по стаите или други свързани с гостите дейности.

В обновените изисквания е включен тестът за наличие на антитела, с който се дава възможност и на неваксинираните да посещават и работят в местата за хранене и хотелите. Досега достъп до тях имаха само ваксинираните и хората, представящи отрицателен PCR или антигенен тест.

Препоръчва се също така в хотелите като комплимент за гостите да се оставят в стаите лични предпазни средства, като маски за еднократна или многократна употреба, ръкавици и дезинфектант. В указанията е предвидено още ръководството на хотела да създаде организация по информиране и ваксиниране на служителите срещу COVID-19.

Забраната за работа на класическа парна баня и римска баня в хотели, спортни клубове и спа центрове остава. Въпреки това масово те работят на пълен капацитет, видя „Телеграф“. Според указанията обаче те трябва да са изключени и при никакви условия не трябва да се допускат гости и клиенти до тях. Сауните също на заети на пълен капацитет без ограничения. В помещение, което не надвишава 8-10 квадрата, се тъпчат по 6-7 човека. Тяхната работа обаче е разрешена, а и няма изискване за броя на посетителите, тъй като те могат да бъдат посещавани само от клиенти, които разполагат със зелен сертификат.

Остават изискванията за поставяне на дозатори с дезинфектант, достъпни за гостите и служителите в помещенията на обекта, по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на обектите за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зона с открит и закрит басейн и т.н. Разрешава се и работата на обществените басейни, като изискванията към персонала са да носят предпазни маски за лице.