0

"С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над Европейската граница ГКПП "Капитан Андреево". Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическа стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани", заяви в профила си във Фейсбук премиерът в оставка Кирил Петков.

Той поясни, че по покана на "Продължаваме промяната" на "Капитан Андреево" е бил извършен одит от Европейската комисия.

"В продължение на 4 дни, по 12 часа на ден, ГКПП "Капитан Андреево" бе одитиран от експерти на DG SANTE, чиито окончателен доклад ще бъде публикуван през есента. Ние апелираме това да стане възможно най-скоро", допълни Кирил Петков.

По думите му по предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси.

"Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци? По последни изчисления нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до 5 пъти над нормата. За последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева", добави Кирил Петков.

Той уточни, че благодарение на екипа и усилията на правителството в лицето на БАБХ и Министерство на земеделието, контролът на храните е върнат на държавата.

"Ние вече можем да гарантираме високо ниво на безопасност на храните за българския и европейския потребител, които отговарят на същите стандарти на контрол, както на всяка друга европейска граница. Това значи по-здрави български деца и граждани. Благодарение на усилията на правителството, оттук нататък в държавата ще влизат допълнително почти 50 милиона лева на година. Отне ни само 6 месеца, за да постигнем всичко това", подчерта премиерът в оставка.

Според него със средствата от тези приходи за следващите 10 години, държавата може да се погрижи за:

• построяването на поне 4 нови областни болници;

• обзавеждането и оборудват на поне 6 детски болници;

• извършване на основен ремонт на поне 15 областни болници;

• закупуване на поне 52 нови ядрено магнитни скенери или 6 000 бебешки кувьоза;

• Общинска инфраструктура – пътни и ВиК проекти за нуждите на абсолютно всички общини в България, заявили проектите си към момента;

"Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта! А това е от значение за нас като българи и европейски граждани", завършва поста си във Фейсбук Кирил Петков.