0

Д оговореният газ с американска компания вече е на път. Това съобщи премиерът Кирил Петков пред Нова телевзия . "Корабите са тръгнали. Знаем къде ще пристанат, знаем и каква е цената", подчерта той. По думите на премиера цената на газа от САЩ е договорена на 26 долара на мегаватчас при цена от 100 евро на мегаватчас в Европа и 72 евро на "Газпром". "Дори с разходите от транспортирането и втечняването, американският газ ще бъде изгоден. Цената му след тези разходи е сравнима с тази на руския газ", обясни още той. "Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. И да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете", изтъкна министър-председателят. Кирил Петков беше категоричен, че по време на посещението си е подписал договора за газ директно със самата компания.

По план корабите трябва да пристигнат на 23 юни. Къде обаче - Петков не пожела да каже. Той отказа да назове и доставчика. "Не искам да кажа името му, защото целия свят търси откъде да купи втечнен газ сега. От една страна затова не искаме да кажем откъде сме го взели, също така за да не им създадем проблеми с други клиенти, че са ни продали на толкова ниска цена", обясни премиерът.

Цената на газа за май е по-висока с 15%, но през юни ще бъде на нивото на април, обеща той. Тогава ще започне да идва и газът от Азербайджан, независимо дали гръцката връзка ще бъде готова. Кирил Петков очаква САЩ да предоставят на България изтребители за временно ползване заради забавянето на доставките на Ф-16. "Ние имаме необходимост през тези години да охраняваме небето си. Няма да купуваме тези самолети, но е възможно да има оперативни разходи. Финансите не са коментирани с американската страна", обясни той.



Министър-председателят коментира и напрежението между него и превозвачите, които се оплакаха, че ги е изгонил по време на срещата им. „Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Четири пъти ме прекъснаха и казаха: „Нямаме време да Ви слушаме”. Когато някой ти каже така…затова отговорих: „Ето я вратата”, обясни Петков появилият се запис от срещата.

Той добави, че малките превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: „Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там.”