0

С имеон Сакскобургготски пусна в движение локомотив, кръстен на баща му цар Борис III. Локомотивът „Сименс Смартрон“ е последният от общо 15, доставени по договора на БДЖ с немския производител, съобщиха от превозвача.

Модерните локомотиви от самото начало бяха кръщавани на владетели от Първата и Втората българска държава. На цар Константин Тих Асен пък е кръстен предпоследният от тях.

Последният локомотив е единственият, носещ името на монарх от новата ни история. Решението за това е взето заради всеизвестната любов към железницата на Борис III, който оставя следа като радетел за нейното развитие в България и е бил правоспособен машинист на парен локомотив, информират от БДЖ. В тази връзка пускането в движение на новите два локомотива е организирано на официална церемония в локомотивното депо в Подуяне, София, в присъствието на специално поканения наследник на царското семейство Симеон Сакскобургготски. Локомотивното депо е мястото, което цар Борис III често посещавал, за да следи процеса на работа в железницата.

На церемонията Симеон е разказал с умиление спомени от детските си години, когато баща му го е качвал в парните машини, които е управлявал. В знак на уважение към работата на железничарите той е връчил на ръководството на БДЖ уникален портрет на цар Борис III в железничарска униформа. Двата локомотива са били осветени от Белоградчишкия епископ и викарен епископ на Софийския митрополит Поликарп, който е извършил водосвет за безаварийното им пътуване. На всеки локомотив има QR код, сканирането на който дава информация за всеки един от владетелите. На челото на всеки Смартрон пък е изобразена по една буква от глаголицата с цел популяризиране на българските ценности и история.
С новата доставка се елиминира недостигът на локомотиви и БДЖ вече ще може да изпълнява безпроблемно графика за движение, изтъкват от превозвача.