0

С авансово засадена фиданка в звездната алея на кинофестивала „Златната липа“ ще посрещне в неделя Стара Загора актьора Георги Мамалев, който е почетен гост на деветото издание. Той получи и право на своя звезда в пространството край оперния театър. Първа тази чест имаше актрисата Мария Статулова, а през 2020 година това направи Владимир Пенев. Свои дръвчета в липовата алея имат италианецът Джанкарло Джанини и полякът Ян Енлерт.

За пръв път тазгодишното издание ще мине без участие на руски ленти, липсват руски актьори и сред членовете на журито. Изпълнителният директор на фестивала Магдалена Ралчева призна, че е имала предложения и то не едно, но се съобразила с актуалната геополитическа обстановка.

Председателят на журито, проф. Анри Кулев сподели, че е изправен пред сходна дилема относно участието на руски заглавия в предстоящия във Варна световен фестивал на анимационно кино и че засега няма краен отговор.

По думите му създаването на нови кинопроизведения , свързани с войната в Украйна би трябвало да бъде дело на украински творци. Десет са лентите, които са включени в конкурсната програма, сред тях са и два български филма:“Януари“ на Андрей Паунов и „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова.Те ще се състезават с ленти от Дания, Австрия, Хърватия, Унгария, Франция, Швеция, и Италия.

През петте фестивални дни киноманите ще могат да гледат филмите на три екрана в залите на операта, регионалната библиотека и културния център „Стара Загора“ по традиция безплатно. Старт на фестивала бе даден от прожекцията на испанския „Алкерас“ на режисьора Карла Симонс, филмът спечели наскоро „Златната мечка“ на 77-то Берлинале.

Наградите ще бъдат обявени на 1 юни, междувременно трима от петте членове на журито ще представят пред публиката най-новите си ленти.