Б лизо сто експоната от праисторията до към началото на ХІХ, открити в хода на спасителни археологически разкопки и проучвания на територията на Стара Загора бяха представени в една от залите на регионалния исторически музей под обединяващото заглавие „Археология по време на пандемия 2020-2021“.

Близо сто експоната от праисторията до към началото на ХІХ, открити в хода на спасителни археологически разкопки и проучвания на територията на Стара Загора бяха представени в една от залите на регионалния исторически музей под обединяващото заглавие „Археология по време на пандемия 2020-2021“.

По думите на куратора Мария Камишева във витрините могат да бъдат видяни находки от 5 обекта, проучването на които е приключило буквално в последните дни и седмици на това лято, сред тях с най-значими размери е в  двора на Второ ОУ „П. Р. Славейков“ /същинския център на античния град Августа Траяна/  и никога до сега не е бил изследван. В един от пластовете Камишева е попаднала на останки от масивна жилищна сграда, използвана в античността /ІІІ-VІ в., / в последствие материалите от нея са били преизползвани в Средновековието и след падането на града под турско робство. Сред находките има мраморни фризове, изделия от кост, множество керамични фрагменти и други предмети, свързани с бита на някогашните обитатели. В една от ямите, в които някога мраморните късове са били изпичани за направата на гасена вар са намерен  пенсне, вероятно от началото на миналия ХХ век и изпечени от глина лули.

В момента продължава работата на терен, където преди два месеца бяха открити основите на източната порта на античния град, за която до сега е имало само предположения.