0

П рокуратурата проверява договора на Българската банка за развитие (ББР) на началничката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова. Това пише самата Бориславова във пост в личния си Фейсбук профил.

"Прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство в първите дни на битката", пише Бориславова.

ББР стана обект на много проверки и разкрития, докато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката миналото лято. Стана ясно, че на определени фирми са отпускани необезпечени "балонни кредити". Бориславова пише, че "старите големи кредити на въпросните 8 компании … е, без изненада - изпадат в неизпълнение, т.е. няма  кой да върне онези 2 млрд. лв. Наказани няма…"

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова през февруари публикува договора на външната кантора, наета от ББР.  В него Бориславова е посочена като предоставящ услугите от името на кантората. Атанасова настоява, че договорът е сключен, преди новото ръководство на банката да бъде вписано в Търговския регистър.