0

Ч асти от най-стария метеорит в Слънчевата система – Аленде, ще бъдат показани в Националния музей „Земята и хората“, където на 28 януари от 16 ч. се открива изложба за раждането на Луната. Това каза пред „Телеграф“ директорът на музея Светлана Енчева.

Аленде пада в Мексико, щата Чихуахуа през 1969 г. и оттогава се превръща в най-изследвания метеорит в света. Първоначално огромната скала е била с големина на джип и тегло около 5 тона. Но се разпада в земната атмосфера и се разпръсква на парчета, част от които са събрани и са с общо тегло около 2 тона. Аленде се смята за най-стария метеорит, по-стар от Земята и дори от Слънчевата система. Възрастта му е над 4,568 млрд. години. При изследванията на този метеорит са открити 6 нови минерала, включително нов материал с потенциал за свръхпроводник.

Това е изложба, в която екип френски учени по много интересен интерактивен начин ще покаже историята на възникването на Луната и на Земята, обясни още Светлана Енчева.

Експозицията "Раждането на Луната - геоложка история“ е организирана от Националния център за научни изследвания (CNRS) на Франция.

Тя разказва за образуването на Луната в контекста на геоложката еволюция на Земята и Слънчевата система, скалите и минералите, образуващи нашата планета и голяма част от обектите около нас. Тази вълнуваща геоложка история е разказана в постери, 3D модели, холограми, видеопрожекции, образци от минерали, скали и метеорити, отбелязват от музея.

Музейните специалисти са изготвили и специален тест за желаещите да посетят изложбата. Необходимо е бъдещите посетители да отговорят дали знаят, че Луната е образувана в един миг, когато нашата Слънчева система току-що се е формирала; че е родена от катастрофален сблъсък на две планети, разрушени при този удар; че Земята е кондензирана само за два дни и че оттогава с течение на геоложкото време тя се развива, както и нейните минерали и скали. Всеки, който е отговорил с "не" или желае да научи повече, може да посети Националният музей "Земята и хората" и да разгледа изложбата.

Експозицията ще може да се види до 7 септември, а входът е със закупуване на билет за музей на стандартната цена.