П олицаи и инспектори от РЗИ се втурнаха за втори пореден ден на масови проверки в моловете, заведенията, фитнес центровете и останалите обекти, в които се изисква задължителен зелен сертификат, удостоверяващ ваксина, отрицателен тест или преболедуване на коронавируса за персонала и клиентите. Проверките стартираха в понеделник след гратисния период, който бе даден в края на седмицата за покриване на спуснатите от здравните власти изисквания. Снимки от акциите заляха социалните мрежи и предизвикаха бурни дискусии.

Масови проверки на заведения, фитнес зали и търговски центрове имаше както в София, така и в останалите големи градове.

Проверки на заведения, фитнес зали и търговски центрове започнаха съвместни екипи на Регионалната здравна инспекция, БАБХ и полицията и в Бургас. Целта-да се установи дали се спазват новите противоепидемични мерки. 

С две фитнес зали и заведение в центъра на Бургас започнаха във вторник проверките. Навсякъде служителите от персонала представиха антигенни тестове.

"Не съм ваксиниран и няма да го направя. Никой не може да ме накара. Не е доказано, че ваксината действа и няма как да я сложа на себе си. На работа идвам с антигенен тест.", коментира служител.

"Аз съм на същото мнение, подкрепям колегите си. Не желая да се ваксинирам", добави друг, цитиран от БНР.

И трите обекта бяха почти празни. Служителите обясниха, че идват клиенти, които са без сертификат, но те ги връщат. 

"От пандемията работата ни много намаля. Сега още повече. Клиентите не желаят да се ваксинират", каза единият от тях.

Нарушения не бяха констатирани. 

Както вече съобщи "Монитор" пък, обсъжда се при евентуално въвеждане на пълен локдаун да се изисква зелен паспорт и в градския транспорт.